Úvod Sbírka Články Virtuální pravítka Návody Knihy English

KAPESNÍ LOGARITMICKÁ PRAVÍTKA

Karel Chaloupka, 7. listopadu 2023

Mám rád tu chvíli, kdy si přinesu domů nově zakoupené nebo darované logaritmické pravítko a začnu jej zbavovat nánosu nečistot – zejména když se objeví krásný zajímavý přírůstek do sbírky. Když jsem takto cídil kovové kapesní logaritmické pravítko zakoupené v jednom pražském vetešnictví, uvědomil jsem si, jakým malým technickým zázrakem byla ta malá logaritmická pravítka, která byla v nedávné minulosti symbolem inženýrů, techniků a dělníků. Říkalo se jim „kapesní“, protože je nosili v kapsičce svých sak, pracovních plášťů, nebo montérek. Nebyla sice tak přesná jako standardní logaritmická pravítka, ale pro okamžité matematické a technické výpočty v praxi byla ideální. Měli je proto s sebou i američtí astronauti při měsíčních misích programu APOLLO.

Kapesní logaritmická pravítka mají délku základní logaritmické stupnice (tzv. modul) 100, 125 nebo 150 mm zatímco standardní pravítka byla vyráběna v modulu 250 mm, mimořádně v modulu 500 mm (podrobněji viz například články Z HISTORIE LOGARITMICKÉHO PRAVÍTKA a HISTORIE LOGAREXU POHLEDEM PAMĚTNÍKA). V publikaci „Kurs počítání na logaritmickém pravítku – logaritmické pravítko v tabulkách“, kterou napsal Zdeněk Novák (rok vydání 1957), se uvádí délka kapesních pravítek 125, 100 a 80 mm. Logaritmické pravítko s modulem 80 mm jsem však nikdy neviděl.

Vyráběli je téměř všichni výrobci standardních logaritmických pravítek a také řada malých výrobců. Velmi často byla dodávána také jako reklamní pravítka vyrobená na objednávku pro různé zákazníky i s názvem nebo logem jejich firmy – tak jako tomu je i dnes u současných reklamních výrobků (propisovaček, mikrotužek, skládacích metrů …).

Jsou nejčastěji plastová, starší modely byly dřevěné s celuloidovými stupnicemi, kovové (z lehkých kovů), nebo dokonce ze slonoviny, mimořádně je možné se setkat s levnějšími pravítky z papírové lepenky nebo dokonce z pertinaxu.

Vyráběla se – stejně jako klasická logaritmická pravítka – se stupnicemi systému MANNHEIM, RIETZ, DARMSTADT, ELEKTRO nebo jako oboustranná pravítka systému DUPLEX. Byla však vyráběna i kapesní logaritmická pravítka se speciálními stupnicemi a existují i kapesní logaritmická pravítka vybavená na zadní straně sečítačkami ADDIATOR.

Někteří sběratelé se proto orientují jen na ta malá kapesní logaritmická pravítka – a já se jim nedivím, jsou zajímavá. Posuďte sami:

Miniaturní kapesní plastové logaritmické pravítko LILIPUT německé firmy NESTLER Nr. 41, modul 100 mm, systém MANNHEIM (celková délka 110 mm – patří k nejmenším na světě)

Kapesní dřevěné (bambusové) logaritmické pravítko japonské firmy SUN HEMMI No. 30, modul 100 mm, systém MANNHEIM, s nádherným běhounem s lupou

Kapesní plastové logaritmické pravítko československé firmy LOGAREX model 81, modul 100 mm, systém RIETZ

Kapesní plastové logaritmické pravítko československé firmy LOGAREX model 82, modul 100 mm, systém ELEKTRO

Kapesní logaritmické pravítko z lepenky německé firmy WICHMANN No. 466 (rok 1900), modul 125 mm, systém MANNHEIM – se zajímavým plechovým běhounem

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko německé firmy DENNERT & PAPE, modul 125 mm, systém MANNHEIM

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko německé firmy NESTLER No.12b s lupou, modul 125 mm systém MANNHEIM

Kapesní plastové logaritmické pravítko NESTLER No. 6a, modul 125 mm, systém MANNHEIM Firma NESTLER používala v letech 1931-34 na výrobu pravítek typů 6-6a-11E-22E a 23E celuloid pod označením „imitiertes Elfenbein“ – tedy jako „imitaci slonoviny“. Tento plast po mnoha letech stárnutí působením denního světla (UV záření) postupně zežloutl a získal až tmavě hnědý odstín. Firma NESTLER ale vyráběla v té době i pravítka ze slonoviny – typy 6-7-8.


Kapesní logaritmické pravítko z pertinaxu s papírovými stupnicemi vyráběl pravděpodobně československý výrobce CHLEBEK, modul 125 mm, systém RIETZ


Kapesní hliníkové logaritmické pravítko pravděpodobně od německé firmy ECOBRA, modul 125 mm, systém MANNHEIM

Kapesní hliníkové logaritmické pravítko německé firmy ECOBRA – modul 125 mm, systém RIETZ

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko pro obchodníky německé firmy NESTLER No. 11K, modul 125 mm


Kapesní speciální plastové logaritmické pravítko japonské firmy HOPE, modul 125 mm, systém SKYPRENE

Kapesní plastové úkolářské logaritmické pravítko německé firmy VEB MANTISSA, modul 125 mm, systém Dr. WINKEL

Kapesní dřevěné (mahagonové) logaritmické pravítko čínské firmy TIANJIN No. 501, modul 125 mm, systém RIETZ

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko maďarské firmy GAMMA, modul 125 mm, systém RIETZ

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko sovětské firmy LENINGRAD, modul 125 mm, systém RIETZ

Kapesní plastové logaritmické pravítko československé firmy LOGAREX 27207, modul 125 mm, PRAVÍTKO SPOTŘEBY …

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko německé firmy A. W. FABER No. 379, modul 125 mm, systém ELEKTRO

Kapesní plastové pravítko francouzské firmy MARC (UNIS FRANCE) model No. 5, modul 125 mm, systém ELECTRICIEN

Kapesní dřevěné pravítko anglické firmy UNIQUE, modul 127 mm, systém LOG LOG

Kapesní kartonové logaritmické pravítko v průhledném celuloidu německé firmy SEEHASE, modul 125 mm, systém MANNHEIM


Kapesní speciální plastové logaritmické pravítko pravděpodobně italské firmy MARCANTONI, modul 125 mm, se stupnicemi systém TORRE

Speciální plastové německé expoziční logaritmické pravítko AGFA NDT FILM SYSTEMS, celková délka pravítka 155 mm

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko německé firmy NESTLER No. 22, modul 150 mm, systém RIETZ

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko pro obchodníky německé firmy NESTLER No. 40, modul 150 mm

Kapesní dřevěné logaritmické pravítko německé firmy NESTLER No. 36, modul 150 mm, systém ELECTRO

Zajímavá dvě plastová kapesní logaritmická pravítka japonské firmy Fuji Slide Rule Manufactoring Co. Lt. která vyráběla identická pravítka i pro firmy DIETZGEN, ECOBRA, JAKAR, STEADTLER:
• plastové kapesní japonské FUJI (Foreign), systém RIETZ, modul 125 mm
• plastové kapesní pro německou firmu ECOBRA 141, systém RIETZ, modul 125 mm


Kapesní dřevěné (z bambusu) oboustranné pravítko japonské firmy SUN HEMMI No. 149A, modul 125 mm, systém DUPLEX


Kapesní plastové oboustranné logaritmické pravítko německé firmy ARISTO STUDIO No. 868, modul 125 mm, systém DUPLEX


Plastové oboustranné kapesní pravítko československé firmy LOGAREX model 27205, modul 125 mm, systém EXPONENT


Kapesní plastové logaritmické pravítko německé firmy FABER CASTELL No. 67/87 Rb, se sečítačkou Addiator na zadní straně pravítka, modul 125 mm, systém RIETZ


Kapesní plastové oboustranné logaritmické pravítko německé firmy FABER CASTELL 62/8, modul 125 mm, systém DUPLEX


Kapesní oboustranné plastové logaritmické pravítko americké firmy KEUFFEL & ESSER model DECI-LON, modul 125 mm


Plastové kapesní pravítko východoněmecké firmy REISS model 3212, modul 125 mm, systém RIETZ s atypickým plastovým běhounem se sklopnou lupou (výrobek východoněmecké firmy MAUTNER DRESDEN)

ZAJÍMAVOST:


Přední a zadní strana speciálního atypického leteckého pravítka sovětské výroby – dl. celkem 180 mm. Jedná se vlastně o nomogram režimů leteckého motoru v různých podmínkách (tlak, teplota, nadmořská výška).

Občas se setkávám s údivem, co se na těch pravítkách dá sbírat – vždyť jsou prý všechna stejná. Jenže ta všechna údajně stejná jsou u nás zpravidla ta nejběžnější – která lidé ze střední a starší generace v minulosti nejčastěji zakoupili a používali ve škole nebo v zaměstnání. To totiž byla téměř vždy klasická plastová logaritmická pravítka s logaritmickými stupnicemi systému DARMSTADT (obvykle modul 15 cm) – kterých jen český výrobce LOGAREX vyráběl v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století statisíce kusů ročně.

Kapesní plastové logaritmické pravítko české firmy LOGAREX – modul 150 mm, systém DARMSTADT

Zajímavé jsou i běhouny některých kapesních pravítek. Toto je běhoun japonského oboustranného pravítka zn. SUN-HEMMI model No. 149 A:

© 2024log@sustr.net